Prawidłowe odżywianie się powinno zaspokajać zapotrzebowanie organizmu i zawierać zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzecego ze wszystkimi składnikami odżywczymi.
BIAŁKA - są podstawowym budulcem komórek ciała, pełnią też inne funkcje w organizmie np. transportują różne substancje.Podstawą życia na Ziemi jest białko.Oznacza to,że ciała wszystkich żyjących na Ziemi organizmów zawierają dużo białka. Wyobraźmy sobie dom zbudowany z cegieł. "Cegiełki " żywych organizmów są zbudowane z cząsteczek białka.
Szczególnie duże zapotrzebowanie na białko jest w okresie wzrostu .Białek dostarczymy organizmowi jeśli będziemy spożywać mleko i jego przetwory, jaja, ryby, mięso oraz fasolę, bób, groch.
TŁUSZCZE - dostarczają organizmowi energii oraz ułatwiają wchłanianie niektórych witamin (A,D,E,K). Są gromadzone pod skórą jako materiał zapasowy. Swoje zapasy organizm wykorzystuje wtedy, gdy codzienne pożywienie nie dostarcza mu wystarczającej ilości energii.Należy unikać spożywania zbyt dużej ilości tłuszczów, ponieważ mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca oraz otyłości.Tłuszcze są zawarte w mięsie , wędlinie, maśle , smalcu, słoninie, a także w produktach pochodzenia roślinnego: w oleju (słonecznikowy, rzepakowy), oliwie z oliwek, orzechach włoskich i laskowych.
WITAMINY - ich działanie polega na wspomaganiu przemian cukrów, białek i tłuszczów. Organizm sam nie potrafi wytwarzać większości witamin, czerpie je z pożywienia. Źródłem witamin są przede wszystkim owoce, warzywa, a także mięso, jaja, mleko i jego przetwory. Witaminy nazywamy używając najczęściej liter alfabetu. Są witaminy A, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP, H, F. Niedobór witamin wywołuje poważne zaburzenia w pracy organizmu, dlatego należy zadbać o to, aby dostarczać je w odpowiedniej ilości.
CUKRY (WĘGLOWODANY) - dostarczają energii, są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Jednakże spożywanie cukrów w nadmiarze, zawłaszcza tych, które są w słodyczach, może być przyczyną nadwagi lub otyłości. Nadmiar węglowodanów może zostać przeksztłcony w tłuszcze, które organizm następnie odkłada na zapas. Cukier to nie tylko ciastka i słodycze, to także owoce - jabłka, gruszki, śliwki i inne. Zawierają one ilości cukrów wystarczajace do zaspokojenia potrzeb organizmu, przy czym nie powodują otyłości. Produkty o dużej zawartości cukrów nie zawsze są słodkie, czego przykładem są: pieczywo, ziemniaki, kasze, makarony i ryż.